Rusty Bunch
Yutori Birodalom
Yutori Birodalom : Oktatási intézmények

Oktatási intézmények


— Oktatási intézmények —

 Vissza a tartalomjegyzékhez

Elemi iskola

Elemi iskola minden faluban és városban akad. Nincs korkikötés. A falvakban, mocsarakban, törzsekben általában idősebbek a saját otthonaikban tanítják a fiatalabb generációt, míg a városokban képzett tanárok fejleszthetik a gyerekek készségeit. Az alapokat tanítják mindenhol: számolni, írni és olvasni. Ezen felül városban nem ritka jelenség, hogy alapszinten egy második nyelvet is megtanulnak a fiatalok.

Breeshai Városi Egyetem (BVE)

Maximális befogadóképesség: 200 fő.

Az egyetemi karokat a szenátus koordinálja és engedélyezi a magisztereket, azaz az oktatókat a tanításra. Felvételi eljárás nincs. A taníttatásért minden évben fizetni kell jelentkezési és okirat díjat, amivel a nebuló igazolhatja a korábbi éveinek eredményeit. Minden karon alaptantárgynak számít a grammatika, a retorika, a dialektika, az aritmetika, a geometria, az asztronomia és a muzsika. Ezen tudományokat 15 éves kortól 21 éves korig sajátítják el a tanulók. A tanulmányok 2. éve után meg lehet szerezni a babérkoszorús fokozatot, majd utána jön a szakosodás. Az egyetem végén a három szakma egyikének büszke tulajdonosa lehet az illető: magiszter (tanár), orvos, vagy hivatalnok. A 4 év főként gyakorlatból áll, ami azt jelenti, hogy minden nebuló ki van rendelve egy már a szakmáját alaposan kitanult személy mellé. Végül pedig a 6. év végén a doktori cím várja a szorgalmas diákokat. A doktori címnek nincs külön anyagi vonzata.

Ta'sust, a Mágusképző Akadémia

Maximális befogadóképesség: 1200 fő.

A felvételhez szükséges a számolás, az írás és az olvasás képessége, valamint 20 mágia pont. A felvételt 15. életévét betöltött személyek igényelhetik a Mesterektől. A felvételi bizottság Mesterekből áll, akik a követelményeket alapul véve döntenek a felvételiző sorsáról. Az elvárt képességek megugrása mellett fontos az alázatos, jó természet is. Ezen értékek birtokában biztos a bejutás. 

A felvételt nyert nebulókat az első napjukon tanulócsoportokban helyezik el. Ez lehetőség szerint mágiatípus, tudásszint és erő alapján történik. A csoportok, vagy más néven osztályok mindig változnak attól függően, hogy ki, hogy áll a tanulással. Osztályok: S, A, B, C.

  • C osztály - Ott kezd mindenki, aki azelőtt soha nem használt mágiát és fogalma sincs arról, hogy mi is az.
  • B osztály - Ott kezd az, aki képes a mágia alapszintű használatára. Minimum követelmény: 35 pont.
  • A osztály -  Ez a csoport a haladó mágusoknak van. Minimum követelmény: 50 pont.
  • S osztály -  A vizsgára várók alacsony létszámú köre. Minimum követelmény: 75 pont.

Mindig a Mesterek döntenek arról, hogy ki teheti le az „S” osztályú vizsgát, amit utána a Zesskim mestervizsga követ. Ezután válhat a mágiahasználó maga is mesterré. Ez a folyamat egyéntől függően lehet hosszú és viszonylag rövid is, de a Mesterek az eddigi rekordok alapján a legrövidebb időt 1 évre saccolják, ami alatt kitanítottak valakit „S” osztályú mágiahasználóvá. A mester szint erre még 1 év. Minden sikeres vizsgáért papíralapú pecsétes okiratot kapnak a diákok. Az akadémia elvégzésével pedig egy összesítő lapot kapnak, amit maga az akadémia rektora ír alá.

Ris'delu, a Tudományos Akadémia

Maximális befogadóképesség: 600 fő.
(A kollégiumok csak 400 főt képesek ellátni.)

A diákok a 15. életévüket be kell tölteniük, tudniuk kell számolni, írni és olvasni a felvétel megnyeréséhez. Az egyetemek alapképzése több évig tarthat. Körülbelül átlagosan 5-6 év alatt végeznek a nebulók, de itt is egyéntől függ. Vannak különleges tehetséggel megáldott fiatalok, akik ennél rövidebb idő alatt is tudták teljesíteni a kvótát és hamarabb levizsgázhattak.

A felvételt nyert nebulókat különböző épületekben helyezik el attól függően, hogy melyik címet szeretnék magukénak tudni: az építészmérnökit, a doktorit, a tanárit, vagy a tudóst. A tudós címen belül választható a régészet, a jogászat és a csillagászat. Minden épületben folyik egy alapképzés, mely során retorikát, dialektikát, aritmetikát, geometriát, asztronomiát és muzsikát tanulhatnak a nebulók és ezen felül kell az általuk választott ág tudományait kitanulni és begyakorolni.

Az akadémia elvégzéséhez szükséges vizsga nem csak a szaktudást, de a gyakorlatban szerzett tapasztalatot is megköveteli. Minden vizsga más feladatokból tevődik össze, de általában van egy írásbeli és egy gyakorlati feladat, illetve emellett egy választott nyelvből ugyanezen vizsgatételeket újra kell tennie. Minden év végén van vizsga és bármelyik tanuló jelentkezhet rá. Minden sikeres vizsgáért papíralapú pecsétes okiratot kapnak a diákok. Az akadémia elvégzésével pedig egy összesítő lapot kapnak, amit maga az akadémia rektora ír alá.

As'rak, a Gárdista Kiképző Központ

A 15. életévüket betöltött fiatalok csatlakozhatnak a gárdisták szervezeteihez. Minden városban akad kisebb gárda kiképzőhely a gárdaházban, de a quimoirai As'rak kiképző központ az elsődleges, illetve a legkiválóbb oktatással rendelkező intézmény mind közül. A gyakornokok itt tanulhatnak számolni, írni, olvasni, választékosan beszélni, kardot forgatni, pusztakezes harcmodorokat alkalmazni és puskát használni.

A gárdistáknak anyanyelvi szinten ismerniük kell a juroe nyelvet, illetve másodlagos nyelvként tekintenek a varillra így alapszinten az is kötelező. A törvénykönyvet mindkét nyelven ismerniük és ismertetniük kell, hogy az esetleges elkapott bűnözőknek elmondhassák; illetve három éven keresztül kötelező a közszolgálat, mint például a házak megépítésében való segédkezés, földművelés időseknél, szemétszedés és a Csontház rendbetétele.

A negyedik esztendő végéig van lehetőség bizonyítani a rátermettséget azáltal, hogy kisebb megbízatásokat teljesítenek az újoncok. Ha minden megbízatást sikeresen teljesítenek akkor az év végén megkapják a gárdistáknak járó páncélzatot és a jelvényt.

 Vissza a tartalomjegyzékhez

 
Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Ismeretek
Friss bejegyzések
 
Jegyzetek

 
Legénység
Indulás: 2019-11-24